D-vitamin:
"Solens hormon" hittar man främst i fettrik fisk och det kan därför vara lite knepigt att få i sig D-vitamin som vegan. Den goda nyheten är att D-vitamin syntentiseras via solens strålar (till cirka 80%). Under hösten och vintern bör man emellertid kontrollera sina D-vitaminvärden - och det gäller även dig som inte är vegan.
Vitamin B12:
Du kan endast få i dig tillräckligt med B12 på "naturlig" väg via animaliska livsmedel. Veganer bör därför kontrollera sina B12-nivåer med jämna mellanrum och se till att upprätthålla kroppens förråd med hjälp av kosttillskott - på så vis undviker du brist på B12 i förtid. B12-brist kan leda till allvarliga nervskador och blodbrist. Symptomen kan vara både fysiska och psykiska och variera mellan illamående och yrsel till nedstämdhet och minnessvårigheter.
Omega 3-fettsyror:
Omega-3-fettsyror delas in i tre olika kategorier: ALA, EPA och DHA. ALA måste tillföras via kosten och omvandlas till EPA och DHA av kroppen. EPA och DHA förekommer främst i animaliska livsmedel såsom lax eller sill men påträffas även i exempelvis alger. Tyvärr äter få av oss här i västvärlden alger till vardags vilket innebär att du som är vegan behöver se till att få i dig dessa livsviktiga fettsyror på annan väg, Vi erbjuder ett kvalitativt veganskt alternativ.
Jod:
Jod förekommer främst i stora mängder fet fisk, men det finns även veganska alternativ såsom alger och joderat salt.
Kalcium:
Om du som vegan äter en välbalanserad kost får du i dig kalcium via gröna grönsaker som grönkål, broccoli och spenat eller kalciumberikat mineralvatten och nötter.
Järn:
Vi får huvudsakligen i oss järn via rött kött (exempelvis nöt- eller fläskkött), men även havregryn, sojabönor och blåbär innehåller järn. Vi rekommenderar dock att du som är vegan kontrollerar dina järnvärden hos en doktor med jämna mellanrum för att vara på den säkra sidan. Kvinnor med riklig menstruation bör också hålla lite extra koll på sina värden.
Protein:
Man behöver inte äta kött eller mjölkprodukter för att få i sig tillräckligt med protein - växtbaserade livsmedel som spannmål eller baljväxter innehåller också stora mängder protein. Viktigt är emellertid att du som vegan ser till att få i dig tillräckligt med proteinrika livsmedel. Protein bör utgöra ungefär 15-25% av den sammanlagda mängd energi en person får i sig via kosten. Om du dessutom ägnar dig åt intensiv träning stiger behovet av protein - i detta fall rekommenderar vi ett proteinintag på 1,3 g- 1,5 g per kilo kroppsvikt.
Tips:
Känner du till våra växtbaserade proteinprodukter? Vi erbjuder ett flertal veganska alternativ som innefattar allt från kosttillskott och matlagningsprodukter till träningssupplement som proteinpulver och naturliga energidrycker.