Quinoasallad - den perfekta sommarlunchen

Quinoasallad - den perfekta sommarlunchen

Med rostade bönor och krämig avokado

Lätt
30 mins
Styrketräning

Näringsvärde: per portion

Kalorier 877 kcal 133 kcal / 100 g
Kolhydrater 62 g 10 g / 100 g
Proteiner 36 g 5 g / 100 g
Fett 47 g 7 g / 100 g

Ingredienser:
person

Till de rostade bönorna
100 g Gröna bönor (exempelvis brytbönor)
1 tsk Olivolja
Till quinoasalladen (dubbel mängd)
75 g Rå quinoa
225 ml Grönsaksbuljong
1 kvist Färsk mynta
1/3 Rödlök
100 g Gurka
70 g Bruna linser (konservburk)
1/2 Granatäpple (litet)
30 g Fetaost
2 msk Olivolja
1 msk Äppelcidervinäger
1 tsk Honung
Salt & peppar
Topping
1/2 Avokado
5 g
Vita chiafrön
Vita chiafrön
79kr
(31,60 kr/100g)
Inkl. moms & plus Leverans
1 Näve gröna vindruvor
1
Protein Bar Hazelnut Cream
Protein Bar Hazelnut Cream
25kr
(41,67 kr/100 g)
Inkl. moms & plus Leverans

Klara, färdiga ... GÅ! Ibland är det bråttom och då passar en färdiglagad sallad perfekt att slänga ner i lunchlådan. Det bästa är att det är tusen gånger nyttigar än annan snabblagad mat, samtidigt som du spar in pengar på dyrare alternativ. Vi visar dig hur du tillagar denna padardrätt. Släng ner en nyttig proteinbar i väskan så är dagens alla mål kirrade på ett kick! 

Tillredning:

En normalstor lunchlåda innehåller 877 kcal och 36 g protein.

  1. Förvärm ugnen på 80 grader.
  2. Skär av bönornas ändar och placera bönorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla i ugnen i 20-25 minuter. 
  3. Koka quinoan i enlighet med anvisningarna på paketet - addera gärna lite grönsaksbuljong för en rikare smak.

  4. Hacka myntan, strimla löken och tärna gurkan. Skölj av linserna och kärna ur granatäpplet.
  5. Häll ner den färdigkokta quinoan i en skål och addera grönsakerna och frukten - rör om ordentligt! Smula sönder fetan med hjälp av händern och häll över salladsblandningen.
  6. Till dressingen: blanda olivolja, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen och rör om en sista gång.
  7. Hälften av salladen kan du slänga ner i lunchlådan direkt, resten kan förvaras i kylskåpet till ett senare tillfälle. Toppa salladen med de grillade bönorna, ett gäng avokadoskivor och lite chiafrön. 
  8. Extra lyx: strössla över vindruvor och smulorna från valfri proteinbar. 
  9. Bon appetit!

vårt tips

Sallad är en perfekt rätt att tillaga i större mängder och ta med till jobbet, skolan, stranden eller på sommrarnas längre bilturer. Linser, pasta, couscous eller grönsallad passar perfekt som bas. 

vad är egentligen quinoa?

Visste du att quinoa egentligen inte är ett äkta spannmål? Istället brukar man använda begreppet "pseudospannmål". Detta eftersom quinoan liknar spannmål men egentligen tillhör en annan botanisk familj - nämligen densamma som mangold, spenat och rödbetor. Det bästa med denna förädiska undercoverväxt är att den är helt och hållet glutenfri, i motsats till de flesta andra spannmålsprodukter.